ΕΚΠ/ΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
Ο όρος καταστροφή χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των αρνητικών αποτελεσμάτων μεγάλης κλίμακας, ως αποτέλεσμα της εκδήλωσης ενός φαινομένου.
Χαρακτηρίζουμε ένα φαινόμενο καταστροφικό όταν προκαλεί ευρείας κλίμακας είτε κοινωνικής είτε οικονομικής φύσεως απώλειες. Βέβαια δεν προκαλούν καταστροφές όλα τα φαινόμενα ακόμα και αν αυτά, λόγω μεγέθους, χαρακτηρίζονται εν δυνάμει ακραία καταστροφικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, ένας σεισμός με μέγεθος μεγαλύτερο του 7 όταν έχει την εστία του σε υποθαλάσσιο χώρο ή μακριά από κατοικημένες περιοχές δεν αναμένεται να προξενήσει καταστροφές. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαφορά μιας δυνητικής καταστροφής από την καταγεγραμμένη τελικά καταστροφή μετά την εκδήλωση του φυσικού φαινομένου.
Οι φυσικές καταστροφές είναι αποτέλεσμα της εκδήλωσης φυσικών φαινομένων ικανών να τις προκαλέσουν, δηλαδή εν δυνάμει φυσικών κινδύνων.
Οι φυσικές καταστροφές διακρίνονται σε
1. Πλημμύρες
2. Πυρκαγιές
3. Κατολισθήσεις
4. Ηφαίστεια
5. Κλιματικές Μεταβολές
6. Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και τέλος
7. Σεισμοί
Πώς ο άνθρωπος και ιδίως τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές;
Με τη βοήθεια του Ιωάννη Χείλαρη Πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λεωνιδίου προσπαθήσαμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά με γνώσεις αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων.
Το πρόγραμμά μας περιελάμβανε:
1. Ενημέρωση ανά τάξη στο Σχολείο μας με παρουσίαση και προβολή εικόνων .
2. Επίσκεψη του Σχολείου σε περιοχές μετά από φυσική καταστροφή.
3. Αντισεισμική άσκηση.
4. Αναπαράσταση λύσεων και προτάσεων από τους μαθητές βιωματικά και εικαστικά.
5. Αξιολόγηση . (Συζήτηση με τους μαθητές )
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Χείλαρη για την συνεχή παρουσία του και συμπαράσταση στο πρόγραμμά μας καθώς και για την λεπτομερή παρουσίαση των θεμάτων.